Goede voornemens!

We zitten alweer in de tweede week van het nieuwe jaar. De jaarwisseling staat natuurlijk bekend voor alle goede voornemens die we willen inwilligen voor het nieuwe jaar. Zeker in een tijdperk waarin persoonlijke ontwikkeling bij velen van ons centraal staat lijken goede voornemens een uitstekend middel om de beste versie van onszelf te presenteren.

Toch blijkt uit onderzoek dat de goede voornemens die we onszelf voornemen meestal geen lang leven geschonken zijn; na een paar weken vallen we veelal weer terug in ons oude gedrag. Ach, hebben we weer een goed voornemen voor 2024.

Ik vraag me weleens af waarom we goede voornemens stellen. Want ja, ergens willen we graag ons leven vormgeven waarvan we weten dat het goed voor ons is. Er lijkt dan ook een groot verschil te zijn tussen datgene wat we ‘weten’ en wat we ook daadwerkelijk ‘begrijpen’. Of zoals ik het gekscherend noem; het Bassie effect (je weet wel, die van Adriaan). Want Bassie zei meer dan eens : ”Ik snap het wel maar ik begrijp het niet.”. Ondanks dat de context van Bassie iets anders is dan de wijze waarop ik deze uitspraak benader blijft het een mooie uitspraak van goedlachse clown. Vanuit mijn perspectief bedoel ik ermee dat we cognitief heel goed begrijpen wat we moeten doen (ik snap het wel) maar dat we het nog niet ‘voelen’, dat het een onderdeel van ons wordt (ik begrijp het niet).

De meeste mensen vinden van zichzelf dat ze behoorlijk rationeel zijn, maar schijn bedriegt! Het merendeel van onze beslissingen zijn emotioneel gericht, ze geven ons een goed gevoel zonder dat daar per sé een rationele verklaring voor is. We kunnen dus ergens wel weten dat een bepaalde actie slecht voor ons is, maar als het goed voelt blijft het toch lastig om het gedrag te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan eten, roken, alcohol drinken en het abonnement op de sportschool die je in geen maanden meer bezocht hebt.

En dan is er natuurlijk nog de vraag voor wie je de goede voornemens doet, voor jou of stiekem voor je omgeving? Dat klinkt vreemd, want in theorie zou je een goed voornemen altijd voor jezelf doen. Maar als je voelt dat je toch wel erg graag erkenning wil hebben voor je goede voornemen kan het zijn dat je onbewust meer op zoek bent naar bevestiging van buiten af dan vanuit een intrinsieke beweegreden. Niet dat dat verkeerd is; we zijn sociale wezens en het is daarbij heel normaal om bevestiging van onze omgeving te krijgen. Maar of het brandstof is om het goede voornemen lang vol te houden is dubieus.

Welke goede voornemens zien er mooi uit aan de buitenkant en zou er een duurzamere manier kunnen zijn om jezelf te ontwikkelen? Als je de oorzaak van je negatieve gedrag ontdekt kan je waarschijnlijk je goede voornemen voor langere tijd continueren dan el helemaal je eigen maken. En aangezien een timmerman ieder probleem wil oplossen met een hamer en een spijker wil ik als loopbaancoach toch snel de koppeling maken naar ons werk.

In 2015 deed antropoloog David Graeber onderzoek in Nederland naar hoe nuttig we ons werk vinden. De resultaten waren schrikbarend; 40% van de ondervraagde Nederlanders vond zijn/haar werk niet echt van meerwaarde. Wow! Niet dat deze mensen allemaal met lood in de schoenen naar het werk gaan, vaak zijn er aspecten aan de baan die ze erg weten te waarderen. Denk bijvoorbeeld aan de collega’s. Maar of het werk dat ze doen echt van meerwaarde is, dat is vaker twijfelachtiger dan dat je denkt. David Graeber noemt deze banen ook wel ‘bullshitjobs’. En dat terwijl mensen echte ‘purpose seekers’ (we zoeken naar betekenis in ons leven/werk), aldus Simon Sinek.

Misschien zou de echte goede voornemen ook kunnen zijn om meer betekenis te vinden in je werk. Dat je het gevoel hebt dat je er echt toe doet. Want als je het gevoel hebt dat je nuttig bent heb je minder snel de neiging om ’s avonds die zak chips nog leeg te eten, dat flesje wijn toch maar leeg te drinken of uitgeblust voor de buis te hangen terwijl je eigenlijk iets had willen doen wat je echt energie had gegeven.

De opties om betekenis aan je leven te geven zijn eindeloos! Maar door de bomen het bos zien is soms lastiger dan je zou denken. Weet dat het geen enkel probleem is om geheel vrijblijvend contact met me op te nemen. Je mag gebruik maken van een gratis telefonisch consult van 30 min. We kunnen gewoon samen eens sparren en nadenken over je loopbaan. En aangezien je je niet hoeft te registreren ontvang je geen spam van mij en als we elkaar na het telefoongesprek nooit meer spreken dan is dat geen probleem. Er zijn dus geen verplichtingen verder, wel zo transparant. Je plant de afspraak in op de website en ik stuur je een berichtje ter bevestiging.

Soms hebben we even dat duwtje in de rug nodig. Wil je dat een gecertificeerde loopbaancoach met zeven jaar praktijkervaring je dat duwtje geeft weet dan dat je altijd welkom bent.

Ik ben graag onderdeel van je goede voornemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *