Waar zijn alle werknemers gebleven?

Vandaag las ik een artikel op Nu.nl met als titel; ‘Ruim miljoen mensen langs de kant: mismatch op arbeidsmarkt houdt aan.’. In het artikel van de bekende online krant worden verschillende, vrij rationele, redenen gegeven waarom deze krapte er is.

Zo hebben we volgens het artikel een grote groep deeltijdwerkers die niet kunnen (of willen) voldoen aan de verwachtingen van een werkgever. Een werknemer die bijvoorbeeld parttime werkt zou graag op de maandag een dagje extra willen draaien, daar waar de werkgever juist weekendkrachten nodig heeft. In sommige sectoren worden arbeidsmigranten ingezet om het gat te dichten of houden bedrijven blinde sollicitaties om zo de ideale kandidaat te vinden. En dan hebben we ook nog eens de thuispapa’s- en mama’s die niet meer zo hongerig zijn naar een baan als voorheen.

Het lijkt erop alsof de rollen zijn omgedraaid. Waar voorheen de werkgever in de dominante positie zat bij het sollicitatieproces lijkt nu de werknemer de touwtjes stevig in de handen te hebben. Ik schreef een tijdje terug hier een artikel over; ‘Waarom solliciteren meer weg heeft van Tinder dan dat je denkt’.

Is dit probleem puur en alleen rationeel te verklaren, of kunnen we dit vraagstuk ook in een breder perspectief bekijken? Oplossingen om het werk leuker te maken bestaan al langer maar lijken niet te werken.

Als loopbaancoach merk ik dat er een nieuwe beweging gaande is; een groep mensen is opgestaan en besloot de oude normen en waarden omtrent het thema werk anders ter benaderen. Waar de babyboom generatie nog -voornamelijk- werkte voor financieel succes merkt de huidige generatie dat het werken puur en alleen voor welvaart een leeg bestaan is.

De wereld is aan het veranderen. Oude waarden van de vorige eeuw lijken op hun grondvest te schudden, want de explosieve groei in welvaart die we ervaarden sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw lijken niet te corresponderen met wie wij als mensen zijn. Auteur en spreker Simon Sinek stelt ook dat wij als mensen ‘purpose seekers’ zijn. Dat wij als mensen van betekenis willen zijn voor de wereld om ons heen. Een mooi salaris en een vast contract zijn simpelweg niet meer genoeg voor de werknemer van de 21e eeuw.

En hoe zit dat met jou? Werk je op dit moment primair voor je salaris of merk je dat je werk er echt toe doet? Welke verandering zou jij in de wereld willen zien en hoe zou je daar je steentje aan kunnen bijdragen? Hoe zou je leven eruit zien als je werk zou doen dat je aan het hart gaat in plaats van werken puur en alleen voor de maandelijkse salarisstrook?

Meer hierover kan je vinden op mijn vernieuwde website en wie weet sluit jij je straks ook aan bij de nieuwe beweging die gaande is. De beweging die gaat voor betekenisvol werk. Doe met ons mee, want de wereld heeft jouw talenten nodig… juist nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *