Waarom je maar beter niet uit je comfort zone kan stappen

Bijna dagelijks zie je de berichten op de sociale media voorbij komen : “Je geluk ligt buiten je comfort zone!” en “Niet denken maar gewoon doen, stap uit je comfort zone!”. Klinkt leuk allemaal, maar werkt het ook zo? En wat gebeurt er als je, heerlijk eigenwijs, eens tegen deze nieuwe stroming in zou gaan? Laat me je meenemen in een pleidooi waarin ik uitleg waarom je beter  niet buiten je comfort zone kan treden.

Je comfort zone… dat ben jij!

Inhoudsopgave [Toon]

Voordat ik met je ga doornemen waarom je beter de randen van je comfort zone kan opzoeken in plaats van er volledig buiten te stappen, is het in eerste instantie verstandig dat we samen het begrip comfort zone eens doornemen. Dat we wel allebei dezelfde definitie hebben van dat woord. Anders communiceert dat zo onhandig.

Definitiebepaling

Je comfort zone is een gevoelsmatig afzetgebied waarin je acties en gedachten als niet bedreigend worden aanschouwt maar eerder vertrouwd aanvoelen. Wat je denkt en doet is zeg maar enorm comfortabel voor jou. Als je van nature bijvoorbeeld erg verlegen bent maar je hebt  wel de drang om je sociale netwerk te verbreden, dan zou sociale media binnen je comfort zone kunnen liggen en koud netwerken op een evenement dus totaal niet. Je karakter, ervaringen en levensovertuigingen bepalen wat er wel en wat er niet in je comfort zone zit.

Karakter, ervaringen en levensovertuigingen

Wat verstaan we precies onder karakter, ervaring en levensovertuigingen? Je karakter is, in dit kader, de authentieke jij. In dit geval spreken we over je karaktereigenschappen die je had als kind (talenten, genetisch overgedragen karaktertrekken en je persoonlijke karakter). De ervaringen die je hebt opgedaan tijdens dit leven spelen ook een belangrijke rol bij je comfort zone. Wanneer werd je beloond en wanneer niet? Welke acties die je ondernam waren succesvol? En als laatste natuurlijk je levensovertuigingen. Hierin zitten ons normen & waarden systeem, onze aangeleerde wijsheden over het leven en onze eigen overtuigingen.

In mijn e-boek Het Wordt Eens Tijd! – in 5 stappen werken vanuit je talent besteed ik veel aandacht aan de uitleg over de opbouw ons karakter. Je kan het e-boek gratis downloaden.

Waarom zou je buiten je comfort zone moeten stappen?

Veel coaches, goeroes en andere belangstellenden strijden om jouw aandacht. Graag willen ze met eenvoudige en simpel te begrijpen tips je helpen. En soms klinken die tips ook echt super geloofwaardig. Zoals het stappen uit je comfort zone. Want zodra je dingen gaan doen die echt totaal niet bij je passen… dan pas vind je geluk. Logisch toch? Of toch niet…

Wat bedoelen ze aan te geven?

Dat het soms best goed kan zijn om eens een spreekwoordelijke schop onder je derrière te krijgen. Om van ‘denken’ naar ‘doen’ te gaan. Daar is niets mis mee.  Maar dat betekent niet per sé dat je buiten je comfort zone hoeft of zelfs moet stappen. Want als de oplossing voor het probleem totaal buiten jouw comfort zone ligt, past die oplossing dan wel bij je? Als  je volledig buiten je comfort zone stapt, ben je dan nog wel authentiek?

Geef eens een voorbeeld Matthijs!

Veel ondernemers krijgen te horen dat het goed is voor ze om een vlog of iets dergelijks te  maken. Een videopresentatie doet wonderen voor je business, want potentiële klanten leren je kennen en kunnen zich veel beter persoonlijk met jou verbinden. Wat weer kan leiden tot meer sales. Klinkt allemaal super logisch. Dus moet je als ondernemer als de wiedeweerga achter je telefoon kruipen om een video op te  nemen. Stap uit je comfort zone! Gewoon doen!

En dan zie je het resultaat. De arme ondernemer zit über ongemakkelijk op een stoel, krijgt spierpijn van de verkrampingen in het gezicht en probeert tevergeefs een boeiende presentatie te geven. Ik kan het niet helpen om plaatsvervangende schaamte te voelen.

En meestal stopt het na één filmpje.

Waarom werkt dat dan niet?

Omdat we onderscheid dienen te maken tussen wat we vinden wat we zouden moeten doen en wat we graag willen dat we zouden gaan doen. Een botsing tussen ‘denken’ en ‘voelen’.  Ons verstand geeft een lijstje met allemaal waanzinnige pluspunten waarom je bijvoorbeeld zo’n filmpje zou moeten maken. Op papier klopt het allemaal. Maar gevoelsmatig merk je dat het niet echt je ding is. De manier waarop jij denkt en werkt sluiten gevoelsmatig niet aan bij het maken van een video.

  • Als je ‘vind’ dat je iets zou moeten doen, dan is je verstand aan het woord. Vaak komt dit ook van buitenaf in de vorm van (goedbedoeld) advies.
  • Als je ‘wil’ dat je iets zou gaan doen, dan is je gevoel aan het woord. Vaak komt dit vanuit jezelf of ben je geïnspireerd geraakt.

Laat je verstand en je gevoel samenwerken, niet elkaar tegenwerken.

Wat kan je dan wel doen?

Om te begrijpen wat je wel het beste kan doen is het belangrijk om te  begrijpen dat :

  • er geen goed of fout bestaat als je het over je comfort zone hebt;
  • dat je comfort zone bepaalt wordt door je karakter, ervaringen en overtuigingen;
  • dat je comfort zone niet statisch is maar plastisch en flexibel;

Flexibiliteit

Misschien dat je voorbeelden hebt van activiteiten die je vroeger niet durfde en nu wel. Stel dat je hoogtevrees hebt. Ondanks je angst lijkt het vliegen in een hete luchtballon je waanzinnig. Je hoogtevrees heeft je altijd tegengehouden om je droomvlucht te maken. In de loop der jaren heb je nagedacht over je hoogtevrees (zelfreflectie), jezelf afgevraagd of de angst terecht is (onderzoek) en heb je steeds kleine stapjes genomen om steeds iets hoger te gaan. Begon het met een trapje, een paar maanden later beklom je een hogere trap, etc. etc.

Je begrijpt vast waar ik naartoe ga…

In de loop der jaren heb je je comfort zone omtrent het omgaan met hoogtes vergroot. De kleine stapjes die je nam, zowel mentaal als fysiek, zorgde ervoor dat je kon groeien en ontwikkelen op dit vlak.  De stapjes die je nam lagen aan de rand van je comfort zone. En zo kon je geleidelijk aan je comfort zone vergroten totdat je eindelijk je droom in vervulling kon laten gaan… het vliegen in een hete luchtballon (en je kon er ook echt van genieten!).

Eindconclusie

Je geluk ligt dus niet buiten je comfort zone, maar ligt aan de rand van je comfort zone. Er is niets mis met experimenteren, om je grenzen te verleggen. Maar om iets te ondernemen dat volledig buiten jezelf ligt puur en alleen omdat anderen zeggen dat dat zo goed zou zijn… dat is stupide.

Blijf bij jezelf. Wees eerlijk richting jezelf. En weet dat er altijd meer wegen naar Rome zijn. Want als je als ondernemer meer exposure wilt maar nog geen video’s wilt maken voor YouTube, dan is het toch een prima stap om eerst eens artikelen te schrijven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *