Wat ik mis in het e-book ‘Lekker leven zonder stress’​ van 365 Dagen Succesvol

Een week of wat terug ontving ik een uitnodiging via LinkedIn van David de Kock, één van de oprichters van 365 Dagen Succesvol. Vandaag besloot ik eens om hun bedrijfspagina te bekijken en zag dat er een gratis e-book te downloaden was. En aangezien ik een typische Nederlander ben houd ik van gratis. Dus de download knop was snel gevonden.

Het e-book heeft als titel 'Lekker leven zonder stress'. Klinkt interessant aangezien ik als professioneel loopbaancoach hiermee te maken heb in mijn praktijk. En aangezien ik altijd graag bijleer leek me dit een interessant onderwerp om me eens in te verdiepen. Misschien dat ik nog wat kon leren.

Ik ga geen review schrijven over het e-book. Graag adviseer ik je om het e-book te downloaden zodat je zelf een mening hierover kan vormen. Je kan het e-book van 365 Dagen Succesvol hier downloaden. Even in een notendop; het e-book bevat praktische tips om stress de baas te worden. Op zich niet verkeerd, maar vanuit mijn oogpunt bevat het een pleister voor op de wond, niet over hoe de wond ontstaan is en hoe je 'm kan voorkomen. Allicht dat dit in een later (betaald?) stadium door hun alsnog wordt aangeboden.

Wat is stress? Waarom ervaren wij mensen stress? Dit is denk ik de kernvraag die je beantwoord wilt hebben zodat je kan begrijpen welke processen plaatsvinden in onze hersenen.

Stress wordt getriggerd in ons brein zodra we een noodsituatie lijken waar te nemen. Het is een oer oud systeem dat ons helpt om in gevaarlijke situaties snel te handelen. Denk hierbij aan onze vecht, vlucht of bevries reactie. We signaleren een vorm van gevaar en onze hersenen prepareren ons lichaam om hierop adequaat te handelen. Zo worden we volgepompt met stofjes als cortison en adrenaline. Top als we in een levensbedreigende situatie zitten, minder top als het een kunstmatig gevaar is als het niet halen van je target op het werk.

Zodra we stress ervaren zitten we dus in een situatie waar we eigenlijk uit willen. Ons lichaam wordt voorbereid om de situatie te veranderen. Maar in onze huidige tijd zijn deze oerinstincten eigenlijk overbodig. Veelal kunnen we de situatie veel beter oplossen door ons denkvermogen in te zetten, niet door je baas in elkaar te slaan of om het kantoor uit te rennen.

Onze manier van leven is in een relatief korte tijd drastisch veranderd. De oerinstincten die ons een groot evolutionair voordeel gaven zijn in de huidige maatschappij eigenlijk overbodig. Helaas gaat evolutie niet zo snel, waardoor we opgezadeld zitten met een stuk oerbrein wat ons tegenwoordig meer lijkt tegen te werken dan dat het ons beschermd.

Waarom ervaren we dan zoveel stress terwijl we het eigenlijk zo ontzettend goed hebben? Vergelijk de situatie waar we nu in zitten eens met iemand die in 1800 geboren is, of 946. We hebben het nog nooit zo comfortabel gehad. Echte honger kennen we niet, we hebben veelal een dak boven ons hoofd. Met centrale verwarming. We hebben beschikking tot relatief goede gezondheidszorg en onze ruime keuze aan verschillende soorten voedsel zorgen ervoor dat we nog nooit zo gezond hebben kunnen eten.

Hier even een compliment naar het e-book van David en Arjan. Dankbaarheid is belangrijk in de zoektocht naar een evenwichtig leven, precies wat zij ook omschrijven. We nemen al deze punten van de bovenstaande alinea graag voor lief, maar historisch gezien is het bijzonder dat we zo mogen leven. Even stilstaan en bedenken wat je wèl hebt doet wonderen.

De stress die we ervaren lijkt kunstmatig te zijn. En sterker nog; ik ben van mening dat we de stress onszelf opleggen. Onbewust. Maar wel vrijwillig. We plaatsen ons maar al te graag in een gouden kooi zonder dat we erbij stil staan.

Graag deel ik mijn favoriete quote van Rutger Bregman met je ; We werken ons te pletter, om spullen te kopen die we niet nodig hebben, om mensen te imponeren die we niet mogen.

Succes is een keuze. Dat is het mantra van deze moderne tijd. Volgens David en Arjan kunnen we zelfs het hele jaar door succesvol zijn, wat dit ook concreet moge betekenen. Om te willen voldoen aan de verwachtingen van onze maatschappij dwingen we onszelf om het maximale uit ons leven te halen. En dat maximale wordt gedicteerd door de succesmaatstaven van deze tijd. Veel welvaart, veel invloed, een extraverte en sociale houding naar buiten, fantastisch ouderschap... en ga zo maar door. O ja, en je moet het juiste eten eten en veel reizen. Je lifestyle is ook belangrijk.

Het is niet vreemd dat we er zo graag bij willen horen. Het is heel normaal dat we ons willen conformeren aan de maatstaven van anderen. Want evolutie. Door je aan te passen aan de norm van de groep vergroot je de kans op acceptatie en dus je overleving. Top mechanisme als je in een stam van vijfhonderd mensen woont ergens in het wild, minder toepasbaar in een stad als Amsterdam in de 21e eeuw.

De noodzaak om je te conformeren is er eigenlijk niet meer, maar de oude systemen in onze hersenen werken nog wel op die manier. We worden beloond door ons brein als we aan deze maatstaven voldoen. We krijgen een gezonde dosis dopamine om ons te motiveren om dit wenselijke gedrag te blijven tonen. Daarom voelt iedere 'like' zo goed, of een promotie op het werk.

Maar wat nou als we ons meer aanpassen dan dat we eigenlijk willen? Wat als we ons leven meer als een etalage aanschouwen waarin we vol trots onze levenswijze presenteren? Dat we onze authentieke zelf kwijtraken in het verlangen om geaccepteerd te worden? Dat we de lat steeds hoger leggen omdat het verwacht wordt en niet omdat we het willen? Juist, dan spelen we een karikatuur van onszelf. We plaatsen onszelf vrijwillig in een gevangenis die we zelf gebouwd hebben. We ervaren een continue stress. Misschien zelfs wel een burn-out.

Wil je meer lezen over de maatschappelijke invloed op ons handelen, dan verwijs ik je graag door naar mijn artikel 'Waarom je burn-out niet je schuld is'.

De honger die we lijken te willen stillen, het smachten naar acceptatie, is als je maag willen vullen met een suikerspin. Het ziet er mooi en aantrekkelijk uit, maar eenmaal in de mond slinkt het tot een hoopje niks. Acceptatie van buitenaf is als een suikerspin. De enige persoon die jou acceptatie kan bieden ben jezelf. Dat is misschien equivalent aan de saaie bruine boterham met kaas. Maar die vult wel. Daar kunnen geen honderd suikerspinnen tegenop.

Hoe kan je in de drukte van alledag weer terugkomen bij de authentieke persoon die je bent? Hier start de zoektocht naar de echte jij. Wat vindt jij belangrijk? Misschien is het super hip om te wonen in de Pijp, maar als je echt tot rust komt in de natuur is het vreemd dat je een vermogen betaalt voor je appartement terwijl je eigenlijk veel meer tot jezelf komt in een saaie maar groenere wijk als Buitenveldert. Je werkt je te pletter voor de huur, om een appartement te huren waar je eigenlijk niet gelukkig bent, om onbekende instagram volgers te imponeren over hoe ontzettend hip je wel niet bent. Klinkt logisch toch?

De enige die jou kan bevrijden uit deze gevangenis ben je zelf. Jij hebt de sleutels om de deur te openen. Niemand anders.

Los van de mening van anderen; wat wil je de wereld bieden? Hoe kan je het leven vormgeven wat past bij de waarden die voor jou belangrijk zijn? Hoe kan je jouw steentje bijdragen zodat je werk doet dat nuttig voor je aanvoelt?

Bedenk eens voor jezelf; welke mensen vind ik interessanter? Mensen die authentiek hun leven leiden of mensen die een toneelspelletje spelen om geaccepteerd te worden?

De zoektocht naar de authentieke zelf is een mooie tocht, maar niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor handen om hiermee aan de slag te gaan. 365 Dagen Succesvol zal ongetwijfeld prachtige programma's aanbieden om je te begeleiden tijdens dit proces. Maar mocht de toon van dit artikel je aanstaan, sta me dan toe om iets te vertellen over wat ik je kan aanbieden.

Speciaal voor de mensen die graag authentieker in het leven willen staan heb ik een online cursus ontwikkeld genaamd 'Talentgericht Werken'. Via deze cursus begeleid ik je in het denkproces waarin we opzoek gaan naar wat je de wereld wilt brengen. Zodat je werk kan gaan ervaren als iets bijzonders. Van moeten naar willen. Werken omdat je op jouw manier de wereld een beetje mooier wilt maken. Niet omdat het verwacht wordt maar omdat jij het wil. We gaan op zoek naar jouw karaktereigenschappen en talenten. Hoe kan je die inzetten zodat de werkzaamheden die je verricht natuurlijk aanvoelen voor je? Dat je rijkdom gaat ervaren niet middels je salarisstrook of de maatschappelijke maatstaven, maar rijkdom omdat je jezelf nuttig voelt. Ook wel zingeving genoemd.

Dit is wat drs. Naouel El Mahdioui (psycholoog en eigenaar van She Inspires) erover te zeggen had : Ik heb de online cursus 'Talentgericht werken' gevolgd, wat een geweldige cursus is het! De cursus heeft me niet alleen geholpen om duidelijk te definiëren wat ik wil en waarom ik dat wil, maar ook het zelfvertrouwen gegeven om vanuit mijn talenten de wereld een stukje mooier te maken. Om in te zien dat ik de juiste persoon ben om dat te doen. Hier liep ik tegenaan. Ik heb altijd moeite gehad om mijn eigen talenten en kwaliteiten te benoemen en met 1 van de video's is het me direct gelukt om m'n eigen talenten te ontdekken.

Ook super fijn dat de video's kort en helder zijn. Geen urenlang gelul, maar direct to the point (hou ik van :)). Matthijs legt alles heel duidelijk uit en je krijgt echt diepe inzichten door de oefeningen die hij geeft in de video's. Echt een top cursus! Thanks Matthijs!

De wereld heeft jouw talenten nodig... #juistnu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *