Lifecoach, jobcoach, executivecoach, gewichtscoach... allicht mis ik er nog een paar. Tegenwoordig schieten de verschillende soorten coaches als paddenstoelen uit de grond. Wat is dat toch tegenwoordig met dat coachen en waarom is het zo populair? Misschien dat je na het lezen van deze post meer inzicht en interesse hebt voor coachen. Als er zoveel coaches en cliënten zijn, wat zit daar dan achter?

Loopbaancoach, loopbaanadviseur of psycholoog?

Wat is het verschil tussen een loopbaancoach en bijvoorbeeld een loopbaanadviseur of psycholoog? Een loopbaanadviseur geeft, zoals de naam al zegt, advies. Over het algemeen kijken ze globaler naar wie je bent en wat je gedaan hebt in je arbeidsverleden. Er worden mooie internettesten aangeboden die inzicht bieden in wie je bent en wat je kunt. Van daaruit ontvang je een mooi rapport met een advies erin. Een psycholoog kijkt meer naar je verleden en kan je bijvoorbeeld uitstekend helpen bij traumaverwerking. Als loopbaancoach zit ik dus eigenlijk tussen een loopbaanadviseur en een psycholoog in. Een loopbaancoach gaat dieper dan een loopbaanadviseur maar stopt zodra er onverwerkte gebeurtenissen spelen bij iemand. Als coach stip ik de gebeurtenissen aan en bespreken we de impact daarvan in je hedendaags gedrag. Het verwerken daarvan doet een psycholoog. In sommige gevallen kan het zijn dat er zowel een loopbaantraject wordt uitgezet en dat iemand tegelijkertijd ook in therapie zit bij een psycholoog. Meestal kunnen zulke trajecten prima naast elkaar lopen.

Herken jij jezelf in de volgende vragen?

  • Waarom kost mijn werk me zoveel energie?
  • Is de branche waarin ik werk wel voor mij weggelegd?
  • War zijn mijn talenten en hoe kan ik die inzetten?
  • Wie ben ik en wat wil ik eigenlijk?

Dan zou loopbaancoaching een goede optie voor je zijn. Wil je een gratis kennismakingsgesprek inplannen? Klik dan hier om contact met me op te nemen, uiteraard geheel vrijblijvend.

Wat is coachen?

Coachen is wat anders dan adviseren. Een coach is ook geen consultant. Wat een coach anders doet dan bijvoorbeeld een adviseur is om niet gelijk met oplossingen en adviezen te strooien. Een coach bespreekt samen met jou het punt waar je mee zit en laat jou uiteindelijk zelf met de oplossing komen. Als loopbaancoach help ik je om overtuigingen (zelf gemaakte of aangeleerde waarheden) die je gedachten blokkeren weg te nemen en om ruimte in je gedachten te krijgen. Hierdoor kom je zelf met de oplossing. Omdat de oplossing uit jou komt noemen we dat intrinsieke motivatie. Motivatie dat van buitenaf wordt opgelegd noemen we excentrieke motivatie en werkt altijd minder goed. Wat je zelf bedenkt is voor jou ook de beste oplossing. Dit motiveert je om de veranderingen ook echt door te zetten!

Bij het coachen kijken we naar je gedrag. Je kunt je gedrag zien als een grote ijsberg waarbij alleen maar een klein topje van de ijsberg daadwerkelijk zichtbaar is. Dit is vergelijkbaar met het gedrag dat we zien in de ander. De ijsberg is alleen vele malen dieper dan dat het oog kan waarnemen. In de diepere lagen onder water zitten de drijfveren van je gedrag. Door samen te kijken naar de drijfveren kunnen we het gedrag bovenaan  veranderen. Dit doen we door meer te gaan voelen en minder te gaan denken. Je gevoel is eerlijk en kijkt niet, zoals het brein, naar strategische keuzes of andere belangen. Hierdoor word je eerlijker naar jezelf en weet je beter waar jouw talenten en jouw toekomst liggen.

Zie hieronder het IJsbergmodel (McClelland)

Wat zijn de voordelen van coachen?

  • De oplossingen komen uit jezelf.
  • Vergroten van je zelfverzekerdheid.
  • Meer zelfkennis over je drijfveren, valkuilen en talenten.
  • Praktische tools en inzichten die je gelijk kunt inzetten.
  • Het stimuleren van de zelfredzaamheid.

Wil je meer weten over mijn visie omtrent coachen? Klik dan hier.
Wil je weten wie ik ben? Klik dan hier.

Ben je enthousiast geworden over coachen en wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Klik dan gerust hier om meer te lezen over de particuliere diensten die ik aanbied. Voor zakelijke dienstverlening klikt u hier.
Heb je vragen over hoe coachen precies werkt en of coachen aansluit bij jouw manier van werken? Klik dan hier om een bericht te sturen.